Калкулатор на пресметка на осветлување на просторијата

Изработка на скала 1:

Наведете димензиите во метри

должината на соба X
ширина на собата Y
Висина на висина Z

Осветлување N
Број на светилки L
data-full-width-responsive="false">


Google Play
data-full-width-responsive="false">

Пресметка на осветлување на просторијата


Наведете потребните димензии во метри

Y - должината на соба
X - ширина на собата
Z - Висина на висина
L - Број на светилки
N - Ниво на осветлување на собата по 1 квадратен метар


Норми за степенот на осветлување N (lk)
Осветлување на живеалишта
Дневни соби, дневни соби, спални соби 150
Кујни, кујни-трпезарии, кујнски ниши 150
Детски 200
Училници, библиотеки 300
Во станбени коридори, сали 50
Материјали, помошни простории 300
Гардероба 75
Сауна, соблекувални, базен 100
Фитнес 150
Билијард соба 300
Бањи, тоалети, тушеви 50
Консиерж соба 150
Скали 20
Поларизирани не-станбени коридори, лобии, лифтови 30
Колички, велосипеди 30
Термо станици, пумпни простории, машински простории на лифтови 20
Главните пасуси на технички подови, визби, тавани 20
Подигнете ја шахтата 5
Осветлување на канцелариски згради
Канцеларии, работни простории, претставништва 300
Проектни сали и простории за дизајн, цртање канцеларии 500
Мали канцеларии 400
Простории за посетители, простории на присутните 400
Читалници 400
Регистрација и регистрација на читатели 300
Каталози на читачи 200
Лаборатории за јазици 300
Резерви за книги, архиви, фондови со отворен пристап 75
Книговодствени соби, со површина од не повеќе од 30 квадратни метри. м 300
Просториите за фотокопирање, со површина не поголема од 30 m 300
Моделирање, столарија, поправки 300
Простории за работа со дисплеи и видео терминали 400
Конференциски сали, сали за состаноци 200
Фоаје и вестибула 150
Лабораторија за органска и неорганска хемија 400
Аналитички лаборатории 500
Тежина, термостат 300
Научни и технички лаборатории 400
Фотоелементи, дестилација, стакло 200
Архива на примероци, складирање на реагенси 100
Пералница 300
Осветлување на образовните институции
Училници, училници, училници 500
Аудиториуми, училници, лаборатории 400
Училници за компјутерски науки и компјутерски објекти 200
Студиски простории за технички цртање и цртање 500
Лабораториски асистенти во училници 400
Лабораторија за органска и неорганска хемија 400
Работилници за обработка на метали и дрво 300
Инструментална, соба за господар инструктор 300
Канцеларии на видови на услуги на трудот 400
Спортски сали 200
Домашни штандови 50
Затворен базени 150
Собрание сали, филм публика 200
Фаза сали на собраниските сали, соби и простории на наставници 300
Рекреации 150
Осветлување на хотелски соби
Сервисно биро, простории на присутните 200
Дневни соби, соби 150

Во табелата се прикажани стандардите за нивото на осветлување за различни типови на соби.

Карактеристики.

Пресметување на потребното осветлување на собата.
Сметководство за коефициентот на осветлување во однос на висината на таваните.
Светлосен флукс на едно светило.
Пресметка на приближна моќност на блескаво, флуоресцентно или LED светилки.

Google Play
Калкулатори вашите пресметки Најави
македонски
Вие немате задржани пресметки.
Регистрирај се или Пријавете се дека ќе биде во можност да се спаси своите пресметки и да ги испратите по пошта.
zhitov Author of the project: Dmitry Zhitov        © 2007 - 2018
Facebook Vkontakte Welcome to friends.